оцет

 • 31салата — (итал. salato) 1. градинарско растение што не се готви туку се јаде само посолено и зачинето со оцет и масло 2. кул. секое јадење што се подготвува на таков начин …

  Macedonian dictionary

 • 32сува дестилација — загревање на органски материи (дрво, коски и др.), без присуство на воздух, заради добивање на течни и гасовити производи (дрвен оцет, дрвен јаглен и др.) …

  Macedonian dictionary

 • 33фенацетин — (грч. phaino осветлува, лат. acetum оцет) фарм. безбоен кристален прашок, еден од антипиретиците лек против висока температура и главоболие …

  Macedonian dictionary

 • 34пірнячий — пекучий, гострии (оцет, цибуля) …

  Лемківський Словничок